banner

Λεμεσός: Ψάχνουν τις ευθύνες για τις ακαθαρσίες των θαλασσών


"Καυτά" ερωτήματα προκύπτουν μέσα από επιστολές του Αναπληρωτή Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος και βουλευτή, Χαράλαμπου Θεοπέμπτου, σχετικά με τις αδειοδοτημένες ευκολίες υποδοχής στο παλιό και νέο το νέο λιμάνι Λεμεσού. "Βροχή" τα παράπονα του Δημάρχου Λεμεσού σε ό,τι αφορά τον καθαρισμό των θαλασσών, ο οποίος αφήνει αιχμές για τις συζητήσεις που γίνονται, ενόψει των δημοτικών εκλογών.

Στις επιστολές, που παρουσιάζει το SigmaLive, ο κ.Θεοπέμπτου ζητεί πληροφόρηση για το κατά πόσο στο παλιό ή/και νέο λιμάνι Λεμεσού λειτουργεί πλωτή μονάδα με σκοπό τη συλλογή και μεταφορά αποβλήτων και λυμάτων οικιακού τύπου. Ο Αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής, προχωρά ένα βήμα πιο πέρα, δηλώνοντας, πως σε περίπτωση που λειτουργεί μια τέτοια μονάδα, τότε οφείλει να ενημερωθεί αν είναι αδειοδοτημένη και εάν τη διαχειρίζεται ιδιώτης. Την ίδια ώρα ο κ.Θεοπέμπτου ζητεί αποστολή αντίγραφου της άδειας ως απόδειξη των πιο πάνω.

Ο βουλευτής ζητεί, επίσης, αντίγραφο του βιβλίου διαχείρισης πετρελαιοειδών, αποβλήτων πλοίου, πετρελαιοειδών καταλοίπων φορτίου, λυμάτων και αποβλήτων των τελευταίων δύο χρόνων.

Σύμφωνα με τους περί Ευκολιών Υποδοχής και Απαγόρευσης Απόρριψης στη Θάλασσα Αποβλήτων Πλοίου και Κατάλοιπων Φορτίου Κανονισμούς (Κ.Δ.Π. 771/2003) και συγκεκριμένα τον Κανονισμό 11(3) αυτών, κάθε ευκολία υποδοχής οφείλει να τηρεί βιβλίο διαχείρισης αποβλήτων πλοίου και καταλοίπων φορτίου.

Στο μεταξύ, ο βουλευτής ζητεί ενημέρωση και για το κατά πόσο υπάρχει μονάδα, η οποία παραλαμβάνει και διαχειρίζεται τα λύματα οικιακού τύπου, από τα πλοία που βρίσκονται στο αγκυροβόλιο της Λεμεσού.

Η επιστολή στάληκε στη Γενική Διευθύντρια Αρχής Λιμένων Κύπρου.

Ζητεί ενημέρωση από τους αρμόδιους Υπουργούς

Στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου ο Βουλευτής καλεί, εξάλλου, τους αρμόδιους υπουργούς να ενημερώσουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων σε ποια λιμάνια, καταφύγια, μαρίνες ή άλλους χώρους ελλιμενισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας υπάρχουν αδειοδοτημένες ευκολίες υποδοχής στερεών αποβλήτων και λυμάτων από πλοία και σκάφη αναψυχής. Ακολούθως, κάνει έκκληση προς τον αρμόδιο υπουργό, όπως πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα μέτρα, που λαμβάνονται για σκάφη αναψυχής με άδεια μεταφοράς άνω των 12 επιβατών που δε χρησιμοποιούν σημεία αναχώρησης και άφιξης, τα οποία διαχειρίζεται το κράτος.

Συζητήσεις ενόψει εκλογών...

Χθες, Δευτέρα (1/8/2016) ο Δήμαρχος Λεμεσού, Αντρέας Χρίστου, εξέφρασε παράπονα, καθώς, όπως είπε, "το κράτος δεν έχει αναλάβει μέχρι τώρα τις ευθύνες του σε ότι αφορά την καθαρότητα των θαλασσών, την επιτήρησή τους, την πρόληψη και τον καθαρισμό, με εξαίρεση τις πετρελαιοκηλίδες".

Την Κυριακή οι ναυαγοσώστες στην Ακτή του Κυβερνήτη, ύψωσαν κόκκινη σημαία και κάλεσαν τους λουόμενους ν' απομακρυνθούν μετά την εμφάνιση λαδιών και άλλων ακαθαρσιών.

Αρκετά προβλήματα παρουσιάζονται και στη θαλάσσια περιοχή που εμπίπτει στα όρια του Δήμου Λεμεσού, όπου η εμφάνιση της ρύπανσης αποδίδεται, σύμφωνα και με έρευνα του ΤΕΠΑΚ, σε διερχόμενα πλοία και σκάφη, στη λειτουργία των ιχθυοτροφιών, του λιμανιού, του αγκυροβολίου και της μαρίνας.

Το θέμα απασχολεί κάθε χρόνο το Δήμο της Λεμεσού, ο οποίος ζητά επιτακτικά τη σύσταση ενός συντονιστικού φορέα, ο οποίος θα έχει τις εξουσίες και τα μέσα να αντιμετωπίζει αυτά τα περιστατικά, σύμφωνα με δηλώσεις του Δημάρχου Λεμεσού, που δημοσίευσε το ΚΥΠΕ.

"Το κράτος δεν έχει αναλάβει μέχρι τώρα τις ευθύνες του σε ότι αφορά την καθαρότητα των θαλασσών, την επιτήρησή τους, την πρόληψη και τον καθαρισμό, με εξαίρεση τις πετρελαιοκηλίδες", είπε ο κ. Χρίστου, και διερωτήθηκε, κατά πόσο γίνονται "ατέρμονες συζητήσεις και αναζητούμε ευθύνες, ίσως και λόγω" του γεγονότς, ότι επίκεινται εκλογές.

Η ασυνεννοησία και... τα λάδια των λουομένων

Ασυνεννοησία επικρατεί μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών, καταγγέλλει ο Προϊστάμενος Υγειονομικών Υπηρεσιών Δήμου Λεμεσού, Δημήτρης Θεοτής.
«Κάθε υπηρεσία που έρχεται εκεί στη σύσκεψη λέει τα δικά της. Κάποιοι ωραιοποιούν τα πράγματα και έτσι έχουμε τούτη την ασυνεννοησία μεταξύ των υπηρεσιών», δήλωσε στο Σίγμα και τον δημοσιογράφο Χριστόφορο Χριστοφή.

Παρ’ όλ’ αυτά, ο κ. Θεοτής διασκέδασε τις ανησυχίες περί μόλυνσης. «Μικροβιολογικό φορτίο στο νερό κολύμβησης, δεν υπάρχει. Είμαι κάθετος. Όσες φορές πήραμε (δείγμα) είναι καθαρά τα νερά, για αυτό εξάλλου είναι και ο θεσμός της γαλάζιας σημαίας εκεί».

Ο ίδιος μίλησε και για τους λοούμενους οι οποίοι, όπως είπε, «βάζουν πάνω τους τα… λάδια και μπαίνουν μέσα στη θάλασσα».

«Έχουμε τη νύχτα κάποια πάρτι, αφήνουν τις ακαθαρσίες τους εκεί, μπορεί να έρθει το κύμα να τις πάρει μέσα. Έχουμε τις βάρκες αναψυχής που είναι διπλάσιες. Πολλαπλασιάζονται, μπαίνουν μέσα στο νερό, δεν ξέρουμε τι αφήνουν μέσα», πρόσθεσε.

Λιμενική Λεμεσού: Γίνονται όλοι οι έλεγχοι

Το SigmaLive, επικοινώνησε σήμερα (Τρίτη 2/8/2016) με τον Λιμενάρχη Λεμεσού, Γιώργο Πούρο, ο οποίος είπε, πως από πλευράς της Λιμενικής γίνονται όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι επί καθημερινής βάσεως.

Σκάφος της Λιμενικής επισκέπτεται καθημερινά τα πλοία, τα οποία και παραδίδουν τα σκουπίδια τους, δήλωσε, τονίζοντας, ότι υπάρχει χρέωση, είτε παραδώσουν, είτε όχι, τα σκουπίδια τους. «Επομένως δεν έχουν λόγο να τα ρίχνουν στην θάλασσα», καταλήγει.

πηγή: sigmalive.com